Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Egészség - Megéri!

2017. április 27., 10:00
Az egészség jó "befektetés"

A Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete 2017. április 27-én szervezte meg az „Egészség? Megéri!” elnevezésű vetélkedőt az Agora Szombathelyi Kulturális Központban, második alkalommal.
A rendezvény célja megszólítani a diákokat, hogy az egészséges életmód érdekében tegyék próbára tudásukat a baleset- és bűnmegelőzés, közlekedésbiztonság, internethasználat veszélyei, egészséges életmód, újraélesztés, sport és az egészség, egészséges táplálkozás, dohányzás, fogamzásgátlás területén. A szakemberek a saját szakterületüknek megfelelően állították össze a versenyfeladatokat, összesen 11 állomáson.
A vetélkedőn tíz szombathelyi középiskola csapata vett részt. A Szombathelyi Rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadói két állomást (Bűnmegelőzés I.; Bűnmegelőzés II.) állítottak fel a tanulóknak, ahol megmutathatták mind ügyességi, mind elméleti tudásukat. Ezen felül a Közlekedésrendészeti Osztály kollégái közlekedésbiztonság területén egy kerékpáros akadálypályával várták a tanulókat.
Az első bűnmegelőzés helyszínen Activity játék formájában kellett megfejteniük a drogokkal kapcsolatos fogalmakat, és szivacs fegyverrel lőttek a legális drogok dobozaira. Ezen felül „Részeg szemüveg” viselése mellett kellett eligazodniuk a pénztárcában tartott bankjegyek között, és pontos összeggel kellett kifizetni a vásárolt termék árát.
A rendőrség második helyszínén már sokkal inkább elméleti feladatok vártak a diákokra. A „Szórakozz okosan!” témakörben szülői szerepbe bújva, eligazítást kellett tartani a buliba induló gyermeknek, hogy milyen szabályokat tartson be, és mikre figyeljen oda szórakozása során, annak érdekében, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává, sem pedig elkövetőjévé. Ezt teljesítve várta őket az internetbiztonság témakörével kapcsolatos bűncselekményi tényállások összepárosítása, amely során szintén ügyesek voltak. A kollégák készültek egy Safernet bábuval is, amely a Facebook veszélyeire hívta fel a figyelmet. Ezen az emberalakot ábrázoló babán kellett a diákoknak elhelyezni a közösségi oldal használatával kapcsolatos szabályokat, ezzel is felhívva a figyelmet az internet veszélyeire.
A kerékpáros ügyességi feladat sokaknak komoly megmérettetésnek bizonyult, azonban akik jártasak a kerékpározás világában, azoknak gyerekjáték volt a pályán való végighaladás és a KRESZ tesztlap kitöltése.
Mindezeken felül a Ritmo Kft. közreműködésével a tanulók megmérethették magukat egy motor szimulátoron, amely ismét nagy lelkesedést váltott ki. A bátrabbak részeg szemüveg használatával megtapasztalhatták, hogy milyen veszélyes befolyásolt állapotban járművet vezetni, valamint azt is, hogy milyen hamar balesetet szenvedtek a szimulátorral.
Összefoglalásként elmondható, hogy a versenyfeladatok színesek voltak, és sikerült a bűnmegelőzést, mint komoly rendőri munkát játékos formába önteni, ahol a diákok teljesítménye átlagon felüli volt.  Mindenképpen említést érdemel, hogy az első három helyezést azon iskolák diákjai érték el, amelyek az iskolai bűnmegelőzési tanácsadói program résztvevői, így a tanulók folyamatosan részt vesznek bűnmegelőzési tanórákon.
A versenyhelyszínek berendezését és a diákok versenyhelyszíneken történő motiválását a Szombathelyi Rendőrkapitányság és az IPA Szombathelyi Szervezete közösen oldotta meg (a versenybírók többsége IPA tag is).

I.P.A.

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar