Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Svájci túra

2017. június 16., 00:00
Látnivalók határainkon túlról

2017-ben - az előző évekhez hasonlóan - ismét IPA utazással nyitottuk a nyarat. Hat napos utunk első napján kis csapatunkkal a salzkammerguti tóvidék festői tájain ellátogattunk Bad Ischl-be, illetve a Wolfgang see-hez és egy sétát tettünk a tó északi oldalán található tündéri falucskában, Sankt Wolfgangban.
Másnap reggel elutazunk Schaffhausenbe, illetve Neuhausen am Rheinfall-ba, Európa legbővízűbb vízeséséhez, a Rajna vízeséshez, majd a Bodeni-tóhoz látogattunk. Először a „Virágszigetként” ismert Mainau szigetre, majd Konstanz városon áthaladva komppal Meersburg-ba kirándultunk.
A következő napunk egy részét az ország legnagyobb városában és egyben a pénzügyi és üzleti központjában, Zürichben töltöttük. Sétáltunk a Bahnhoffstrasse-n, megtekintettük a városházát és a kanton parlamentjét is. Utunkat ezt követően a Vierwaldstatti-tónál fekvő városkában, Luzern-ben folytattuk, amit a középkori fahídjai és városfala tesznek egyedivé. Megtekintettük az Oroszlános emlékművet, a fedett fahidakat, a középkori lőportornyot és a Városházát. Luzern-ből a közeli Pilátus hegyre kirándultunk, melyre fogaskerekűvel jutottunk fel. Pazar és felejthetetlen látvány fogadott bennünket. A hegyről lengőkabinos felvonóval, illetve négyszemélyes gondolákkal jutottunk le Kreins-be.
Másnap reggel az ország elbűvölő fővárosába, Bernbe látogattunk, melynek - az UNESCO világörökségéhez tartozó - óvárosa az Aare folyó hajtűkanyarjában található. Európa egyik leggyönyörűbb történelmi belvárosában megtekintettük a Városházát, az Óratornyot, Einstein házát és a Parlamentet is. Innen a Genfi-tóhoz utaztunk, ahol a „svájci riviéra” fővárosai Montreux, valamint Lausanne várt ránk. Következő úti célunk Genf volt, ami egy igazi diplomáciai világváros, s egyben az ENSZ székhelye is. Itt vár ránk a St. Pierre-katedrális, a Diplomata negyed, a Nemzetek Palotája, a Reformáció Emlékműve, a virágóra is.
A következő napunkat a Berni-Alpok közel 4000 m magas hegyei között töltöttük. A Lauterbrunnen völgyben végigjártuk a Trümmelbach vízeséseket. Ezt követően egy nagyméretű üvegkabinban emelkedünk a hegytetőre, ahonnan kisvonattal jutottunk el a tejesen autómentes Mürren-be, mely Svájc legmagasabban fekvő települése. Utolsó napunkon az ausztriai Salzburgban - Mozart szülővárosában - hosszasabban elidőzünk.
Az elmúlt években számos IPA úton vettünk részt az IPA Szombathelyi Szervezetének köszönhetően. London, Párizs, Róma és Erdély vidékei után Svájc másként volt gyönyörű.

L.Sz.

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar