Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Szentgotthárdi Csata Emlékfutás

2016. július 30., 18:30
Futás határok nélkül

2016. július 30-án  a Szentgotthárdi Történelmi Napok keretében, idén 14. alkalommal került megrendezésre a Szentgotthárdi Csata Emlékfutás.
A közel 10 km-es távon rekordszámú nevező állt rajthoz a különböző korosztályokban. Pontosabban ez csak a főfutamon induló versenyzők száma, hisz ezt megelőzően került sor a gyermek futamokra az ovistól egészen a VI. korcsoportig, valamint a hobbyfutam 1664 m-es számaira.
Aznap délután Kőszeg felöl dörgés és villámlás kíséretében sötét felhőket fújt a szél Szombathely irányába, de azok nem érkeztek meg, és szerencsére Szentgotthárdon is igazi futóidőt találtunk. A nyugati hegyek mögé igyekvő napot sajnos felhők takarták, de a fél hétkor rajtoló 215 futót ez nem zavarta. A táv 9500 m, mely összeköt két emlékművet. A rajt helyszínén a Szentgotthárdi Csata emlékműve színház kapuján található, a fordító pont pedig Mogersdorfban a Schlösslberg tetején lévő 15 m magas betonkereszt, amely az 1664. augusztus 1-jén vívott csatára emlékeztet.
Az útvonal a városból a határ felé vezetett aszfalton majd kb. 2 km után egy rövid 600 m-es földes útszakaszhoz érkeztünk és ezen átszaladva már Ausztriában is voltunk. Deutsch Minihof a település neve, melyről az az 1,5 km hosszú emelkedő kezdődik, amely a mogersdorfi emlékkereszthez visz fel. Ott 90 m-el magasabbról indulva, most már lejtőn keresztül haladtunk újra a határ irányába. Azt hiszem, sokak nevében szólok, ha azt írom, hogy ez volt minden értelemben a fordítópont. Felfelé és lefelé is nagyon sok erőt kivett mindenkiből. Az AGNI-TIMING időmérést alkalmazták a szervezők, amely a rajtszám hátulján lévő chippel az IAAF által is elfogadott hivatalos időmérést tett lehetővé. A városba visszatérve a futókat bíztató emberek népes táborával találkoztunk, az utolsó egy km-t és a befutót pedig igazi fesztivál hangulat jellemezte. Négyen vágtunk neki a távnak az IPA Szombathelyi Szervezetéből és a célkapun áthaladáskor a kijelzőn a következő eredményeket láthattuk. Nagy Tibor 47:13, Sándor Zsolt 51:58, Csizmazia Tamás 53:00, Kovács J. Tibor 58:47. Mivel mindannyian most vetünk rész először ezen a megmérettetésen, ezért a pálya megismerése és egy jó közös futás volt a cél, ami sikerült is. A futást követően a Szentgotthárdi Történelmi Napok programjai és sörsátrai segítettek az elvesztett energia pótlásában is. Gratulálok minden teljesítőnek és köszönöm a családtagok és kísérők segítségét.

Nagy Tibor

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar