Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

XI. Vedres Mátyás Bűnügyi Technikai Emlékverseny

2017. május 10., 07:30
Országos szintű szakmai megmérettetés (NCIS)

Egyesületünk fennállása óta „karöltve” tevékenykedik a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Rendszeresen szervezünk közösen szakmai továbbképzéseket, és szakmai versenyeket is. A bűnügyi technikai szolgálati ággal is több megmérettetést is összehoztunk. Pár éve vetődött fel egy IPA összejövetelen, hogy el kellene vállalni az országos bűnügyi technikai verseny megszervezését. A beszélgetés során aztán az is kialakult, hogy ne ugorjunk azért egyből fejest a vízbe, nehogy lebőgjünk a szervezéssel. Így aztán első alkalommal megyén belüli viadalt hoztunk össze a technikus kollégáknak. Következő évben egy regionálisban törtünk a fejünket, ami aztán végül is egy nemzetközi meghívásos kutyavezetői verseny lett, mely a tolmácsolási elszállásolási és egyéb logisztikai kérdésekben is segített felkészülni. Időközben a kollégák már gyűjtötték az ötleteket a leendő versenyszámokhoz. Végül is 2016-ban az ORFK a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak adta a lehetőséget a szervezésre az országos bűnügyi technikai versenyre. A korábbi évek szervezői által megosztott tapasztalatokat is felhasználva – szokás szerint – egy különleges(ebb) mérkőzés szervezése mellett tettük le a voksot. Ez azt jelentette, hogy a bírói „kar”-ban osztrák, szlovén és horvát rendőrök is voltak, akik a megoldandó feladatot is maguk hozták. Továbbá az egyik versenyhelyszínen egyik társszervünk – akikkel nap mint nap dolgozunk együtt közúti baleseteknél, bűnügyeknél egyaránt – a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kollégái voltak az ítészek, szintén általuk hozott feladattal. Tovább színesítettük a versenyfeladatokat a környezetvédelem témakörével, illetve az ahhoz kapcsolódóan felmerülő környezetszennyezési problémakörrel és ennek kapcsán felmerülő helyszínelői feladatokhoz kapcsolódó kérdéskörrel. Nem kis meglepetés okoztak a helyszíneken az „élőhulláink”, a Vöröskereszt ifjú aktivistái, akik versenyhelyszíneken az áldozatokat „alakították” nagyon élethű sminkkel és mozdulatlansággal (ezúton is köszönet nekik egész napos kitartásukért).
A versenyzők 2017. május 09-én délután érkeztek meg a szálláshelyre, mely Szombathely egyik szép körzetében, a Csónakázó-tó melletti Claudius Hotel volt. A vacsora utáni programot a Salsa La Vida tánccsoport és Nagy Jonathan illuzionista fergeteges produkciója szolgáltatta.
Másnap korai reggelit követően a csapatok a közeli Haladás VSE edzőpályáján megkezdték a feladatok megoldását. Nem volt egyszerű dolguk, ugyanis a 19 csapatnak 19 helyszínen kellett a feladatokat megoldania 20-20 perc alatt, azaz nem volt pihenés, hiszen mindenkinek helyszín után helyszín következett egész nap, folyamatosan. Míg a csapatok versengtek, addig az őket kísérő bűnügyi technikai osztályvezetőknek konferenciát tartottunk a délelőtt folyamán a helyszíni szemlék tapasztalatairól.
A vacsorát követő esti programként pálinka kóstolást tartottunk a Birkás Pálinka jóvoltából. A bio gyümölcslé bevitel mellett természetesen a feladatok kiértékelése és a szakmai fogások megbeszélése volt a téma.
A versenyt aztán 11-én csütörtökön délelőtt megtartott ünnepélyes eredményhirdetéssel zártuk. A versenyen minden megyei főkapitányság vezetője vagy bűnügyi helyettese részt vett, az eredményhirdetésen dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, országos bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes is jelen volt és beszédet mondott. A megmérettetést a Nógrád MRFK csapata nyerte a Hajdú-Bihar és a Békés MRFK csapatai előtt. A dobogósokat a Budapesti RFK, a Veszprém MRFK és a Fejér MRFK csapatai követték. Különdíjat kaptak: Győr-Moson-Sopron MRFK, Békés MRFK, Komárom-Esztergom MRFK, Fejér MRFK és Zala MRFK csapatai. Az elméleti feladatot bűnügyi technikusként Bróda Sándor c. r. zászlós, szemlebizottság-vezetőként pedig Kaizer-Zombori Éva r. százados teljesítette a legjobban.
Az eredményhirdetéskor került átadásra a Vas Megyei közgyűlés elnöke, Majthényi László által a szolgálati ágnak adományozott csapatzászló, melyet dr. Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Technikai Főosztálya vezetője vett át dr. Kondora Bálinttól a Vas Megyei Közgyűlés elnökhelyettesétől. A csapatzászlóra az első zászlószagot dr. Tiborcz János r. dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kötötte fel.

R.A.

A média érdeklődését is bemutató megjelenések:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/xi-orszagos-bunugyi-technikai-vedres
https://szombathely.koz-hir.hu/2017/05/10/police-hu-xi-orszagos-bunugyi-technikai-vedres-matyas-emlekverseny/
http://oroscafe.hu/2017/05/16/bunugyi-technikai-verseny-dobogos-a-megye-csapata/cikk/villogo/oroscafe
http://vaol.hu/hirek/szombathely-vedres-matyas-bunugyi-technikai-verseny-helyszinelo-1834720
http://hir7.info/2017/05/09/xi-orszagos-bunugyi-technikai-vedres-matyas-emlekverseny/
http://www.gyulatelevizio.hu/2017/05/11/bekes-megyei-siker-bunugyi-technikusok-orszagos-versenyen/
http://www.debreceninap.hu/rendorseg/2017/05/13/ezustermesek-a-hajdu-bihari-bunugyi-technikusok/

A rendezvény támogatói:

Assono Magyarország Távközlési Kft.
Atos Kft.
Autófókusz Kft.
Babati Hús Kft.
Balikó Cukrászat
Birkás Pálinka Kft.
Borostyán Rec Kft.
BRDSZ 53 sz. Alapszervezet
Csepregi Pékség Kft.
Etik-Sales Kft.
Euro Profil Kft.
Euro Solving Kft.
Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.
Heineken Hungária Zrt.
iQor Global Service Kft.
Luce Innocente Kft.
Megoldás Kft.
Otis Felvonó Kft.
Roto Kft.
Savaria Takarékszövetkezet
Tempó Autószerviz Kft.
Vasivíz Zrt.
Vas Megyei Gyáriparos Szövetség
Vas Megyei Közgyűlés
Vas Megyei Vadászkamara
Vasi Vadgazdálkodók Védegylete
Vasi Rendőr Sportsegély és Sportegyesület
Vízéptek Bt.
W-Studio

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar