Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

XXXII. Spar Budapest Maraton

2017. október 15., 09:00
Maratont futott a csapat Európa legszebb városában

Az év elején talán áprilisban még a 12 órás Sárvári futóverseny előtt eldöntöttük, hogy ebben az évben Király Gáborral ketten biztosan nekivágunk a maratoni távnak és erre az őszi 32. Spar Maratont szemeltük ki és neveztünk. A konkrét felkészülést csak később a verseny előtt 12 héttel kezdtük el. 2017. október 15-én, vasárnap hajnalban utaztunk Budapestre és ismét a Városligetben találtuk magunkat.
A páros maratoni versenyben indulók velünk együtt rajtoltak a nap fő attrakciója, a 32. SPAR Budapest Maraton mezőnyével, és velünk futottak a Flora Maratonstaféta csapatai is, akik négyfős váltóban teljesítették a 42,2 km-t. A napsütéses, ragyogó időben a Hősök tere mögött várakoztunk az előre jelzett rajtzónánkban, a 8500 fős mezőnyben.  A rajtzónát még áprilisban jelöltük meg és ezt egy kicsit alábecsültük. Akkor 5:30 és 06:00 perc közötti idővel kalkuláltunk, de már a felkészülés utolsó szakaszában kiderült, hogy a három órás futásainkat 5:20-5:30 idővel tudjuk teljesíteni. Ezen módosítani nem tudtunk és már előbbre sem engedtek minket, így maradt a verseny első felében a saját iramfutóink utolérése. Futók ezrei tömött sorokban indultak és annyian voltunk, hogy több mint hét perc kellett ahhoz, hogy a hivatalos rajtvonalat elérjük ahol a rajtszámok mögé ragasztott chipek elindították az egyéni időnket. Az útvonal Budapest legszebb részein haladt keresztül. Így a mezőny hátsó részéből rajtolva lenyűgöző látvány volt, ahogy a futótársak ezrei kanyarogtak előttünk vagy éppen mögöttünk. Ezt legjobban az a rövid csupán három perces video szemlélteti, amit a szervezők készítettek a versenyről és annak csodálatos hangulatáról.
https://www.youtube.com/watch?v=zsz9dRz2zhY&feature=share
A 42,2 km erejéig a helyiek is olyan elszánt turistának érezhették magukat, akik fejükbe veszik, hogy egy nap alatt felderítik Budapest szemmel befogadható látványosságait. Újdonság volt, hogy átfuthattunk Budapest „zöld tüdején” a megújult Margitszigeten. A 42,2 km szinte mindegyikén akadt egy zenei pont, amely a futók lendületének megőrzésében és a szurkolók szórakoztatásában segítettek. A zenei együttesek kitartóan muzsikáltak, a mezőny 5 és fél óra alatt célba érő végének is kitartóan "húzták a talp alávalót". A leggyorsabbak 2 óra 30 percen belüli idővel érkeztek a célba, nekünk egy kicsivel többre volt szükségünk. A négy órán belüli célba érés volt a cél, titkon egy 3:45-s időben reménykedtünk. Gábor 3 óra 57 perc alatt érte el a célkaput, én egy perccel később 3:58-nál léptem át azt.

Nagy Tibor

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar